Bárbara Boloix Gallardo: Women of the Nasrid and Merinid Kingdoms and Sources and Resources for the Study of Women of the Premodern Islamic West (13th-15th Centuries) – LECTURE and WORKSHOP

Katedra Blízkého východu srdečně zve na hostovskou přednášku Bárbary Boloix Gallardo z Universidad de Granada s názvem Women of the Nasrid and Merinid Kingdoms (13th-15th Centuries): Crossing Sights.

Přednáška se zaměří na životní dráhy nasrovských a merínovských žen se zvláštním ohledem na specifické charakteristiky a vlivy, které určovaly jejich životy v Granadě a severní Africe v odobí od 13. do 15. století. Představí i některé typické zvláštnosti této společenské skupiny či konkrétní osudy významných žen tohoto regionu.

Přednáška proběhne v pondělí 25. března 2024 v 15:50 v Celetné 20, místnost č. 357.

 

V úterý po přednášce se dále mohou studenti těšit na workshop Sources and Resources for the Study of Women of the Premodern Islamic West (13th-15th Centuries), který proběhne 26. března od 9:10 do 10:40 v místnosti 1.08 v Celetné 13.

Seminář se zaměří na ukázky pramenů, na jejichž základě lze rekonstruovat dějiny žen na islámském západě ve 13. až 15. století. Na příkladu vybraných písemných pramenů se budou moci studenti seznámit se způsobem studia této části společnosti, která sama prameny nevytvářela. I přesto však existují možnosti, jak lze jejich život zkoumat z mnoha perspektiv, a tak získat detaily k jejich postavení a ve společnosti na islámském západě.

Na workshop se, prosíme, registrujte zde.

* * *

Bárbara Boloix Gallardo je docentkou granadské univerzity na Katedře semitských studií tamní filozofické fakulty a autorkou řady knih, např. Las sultanas de la Alhambra; Ibn al-Ahmar, či editorkou A Companion to Islamic Granada.

 

 

 

Úvod > Novinky > Bárbara Boloix Gallardo: Women of the Nasrid and Merinid Kingdoms and Sources and Resources for the Study of Women of the Premodern Islamic West (13th-15th Centuries) – LECTURE and WORKSHOP