Přednáška Všechna náboženství světa…

Druhou přednáškou, na kterou vás u příležitosti 100. výročí založení Orientálního ústavu Akademie věd ČR zveme, je přednáška doc. Daniela Bouška, dr. Dity Válové a doc. Bronislava Ostřanského Všechna náboženství světa…
Minulý rok vydalo Nakladatelství Academia české překlady dvou významných děl věnovaných středověkému pohledu na náboženství. Každé je jiné, přesto však mají mnoho společného. Kniha náboženských a filosofických sekt a škol perského učence Muhammada aš-Šahrastáního (1086–1153) je všeobecně pokládána za nejvýznamnější středověké islámské dílo věnované náboženstvím a filosofickým směrům na Blízkém východě, ve Střední Asii a ve Středomoří. V prvním díle této pomyslné „proto-religionistické encyklopedie“ se Šahrastání ve svém psaní o různých proudech i teologických školách v islámu snažil, na rozdíl od svých předchůdců na poli hereziografie, především vysvětlovat a analyzovat, nikoliv soudit a proklínat.
Druhá publikace přináší první český překlad judeoarabsky psané teologicko-filosofické Knihy zjevených pravd a rozumových argumentů, jejímž autorem je Saʿadja Gaʾon (882–942). Tento nejvýznamnější židovský myslitel tzv. gaʾonského období ve své knize jako první v dějinách židovského myšlení za pomoci epistemologických konceptů a terminologie řecké a arabské filosofie překládá systematický výklad náboženské filosofie judaismu. V deseti kapitolách čtenáři představuje svůj názor na vznik světa, působení Stvořitele, důvod seslání Příkazů, svobodnou vůli, Boží spravedlnost, odměnu a trest, duši, zmrtvýchvstání, příchod Mesiáše či posmrtný život. Tato přednáška spojená s besedou představí české překlady obou děl, a to nejen slovy překladatelů, ale též prostřednictvím četby vybraných ukázek.
Úvod > Novinky > Přednáška Všechna náboženství světa…