Artist Talk: About Iranian Contemporary Art

Zajímá vás, co se odehrává na současné umělecké scéně v Íránu?
Jaká témata jsou populární a co je naopak tabu?

Ústav Blízkého východu a Afriky FF UK zve na přednášku o současném íránském konceptuálním umění; projekce ukázek tvorby a performancí.

Malířka a spisovatelka Esha Sadr-Eshkevari (1983) se narodila v íránském Núšahru. Studia absolvovala na fakultě Umění a architektury Ázád univerzity, v současnosti studuje Ph.D. na oboru Divadelní, filmová a mediální studia.

V Íránu organizuje nejrůznější mezikulturní a interdisciplinární umělecké projekty. Podílela se na vzniku několika dokumentů, divadelních představení, projektů videoartového a performativního umění, publikovala řadu divadelních i uměleckých kritik, píše divadelní scénáře.

Se svými projekty hostovala v Íránu, USA, Francii, Německu a Maroku. Vytvořila také videoartovotextuální projekt „Little Confessions of Life“ zahrnující více než sto minutových filmových záznamů.

Sochař a malíř Ramin Etemadi-Bozorg (1977) se narodil v Teheránu. Zabývá se videoartem, performativním uměním a uměleckými instalacemi. Vystudoval malbu na fakultě umění a
architektury Univerzity Ázád v Íránu. Stál u zrodu řady projektů propojujících umění a sociální média, byl mezi prvními umělci v Íránu, kteří uvedli video art a performativní umění do íránského
uměleckého prostoru.

Ve své tvorbě zpracovává motiv soucitu a sounáležitostí, mizejících ze současné íránské společnosti z nejrůznějších důvodů. Snaží se nepřetržitě zachycovat vše od sociopolitických událostí až po nejintimnější osobní zpovědi.

Ramin uspořádal 14 výstav (malířské, sochařské, videoartové), 15 představení performativního umění, účastnil se více než sedmdesáti společných výstav, uměleckých festivalů, Expa a Bienalle v Íránu, USA, Kanadě, Švýcarsku, Austrálii, Turecku, Maroku, Emirátech, Arménii a Číně.

Ramin Etamadi-Bozorg je členem „Íránské malířské asociace“, „Íránské sochařské asociace“, a „Propagace vizuálního umění v Íránu“.

Plagát: Artist Talk Iran

Úvod > Novinky > Artist Talk: About Iranian Contemporary Art